Osteopaat baby

Osteopaat baby voor gezondheid en ondersteuning in ontwikkeling

Osteopaat baby helpt fysieke spanning los te laten, bewegingsproblemen aan te pakken, lichaamssymmetrie te bevorderen en een optimale fysieke functie bij pasgeborenen te stimuleren. Wij hebben als osteopaat Twijn speciale interesse en ervaring in het werken met pasgeborenen.

Als osteopatisch centrum hebben wij dan ook meerdere osteopaten die zijn erkend als geavanceerde pediatrische osteopaten met aanvullende training en focus. Osteopaat baby Twijn is er speciaal voor jouw pasgeborene. Is jouw baby een slechte slaper, eter of huilt de kleine vaak? Neem eens contact met osteopaat baby Twijn op, mogelijk kunnen wij jullie helpen.

Wat doet een osteopaat bij baby?

De geboorte is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel de pasgeborene als de moeder. Door zwangerschap en elke vorm van bevalling maken baby’s verschillende krachten en stressoren door. Hoewel hun lichaam zacht en flexibel is, kan het hen vanaf de geboorte kwetsbaar maken voor mechanische spanningen.

Baby’s van alle leeftijden zijn tevens vatbaar voor spanningen en problemen met de uitlijning van hun lichaam door vallen, ziektes, stoten en groeispurten. Een osteopaat streeft ernaar het lichaam opnieuw uit te lijnen, om het pijnvrij en in balans te houden. En een optimale fysieke functie te garanderen terwijl een baby zich ondertussen goed ontwikkelt.

Wat doet een osteopaat bij baby? De gespecialiseerde osteopaat voor baby’s houdt met zijn handen het hoofd of het bekken van de baby gedurende enkele minuten zachtjes vast, waarbij subtiele bewegingen worden gemaakt. Ook wordt een baby op een specifieke manier vastgehouden of gepositioneerd om het lichaam voorzichtig in balans te krijgen. Voordat we starten met een osteopatische behandeling, nemen we alles van te voren goed met je door.

Hoe werkt een osteopaat baby behandeling?

Bij osteopaat baby behandeling hoeft de therapeut het lichaampje slechts lichtjes aan te raken en kleine bewegen uit te oefenen. Tijdens de behandeling beoordelen we de ontwikkeling en streven we naar een gezond functioneren van jouw pasgeborene.

We helpen bij een evenwichtige groei van het lichaam door spieren en gewrichten vrij te maken, de bloedstroom te verbeteren en de lichaamssymmetrie te behouden. Uiteraard bespreken we de baby osteopathie behandeling met je door. Ook geven we antwoorden op eventuele vragen die je hebt over het osteopatische traject voor jouw pasgeborene.

Onze pediatrische osteopaten zijn opgeleid in ontwikkelingsbeoordeling en diagnose en werken daarbij samen met de ouders, huisartsen en andere gezondheidswerkers om een actieplan te ontwikkelen. Hierbij kan je denken aan osteopathie behandeling, verwijzing naar de huisarts of andere zorgverlener, verwijzing voor echografie of röntgenfoto’s, voorschrijven van oefeningen of algemeen voedingsadvies.

Top 5 redenen voor een baby osteopathie behandeling

Er zijn tal van redenen om een baby osteopathie behandeling te ondergaan. We hebben de belangrijkste reden om voor een baby osteopathie behandeling op een rij gezet. De Top 5 redenen voor baby osteopathie zijn:

1. Postnatale controle

De geboorte is fysiek zwaar voor zowel mama als de baby. Een baby osteopathie bezoek tijdens de eerste zes weken is een geweldige manier om spanningen of beperkingen te ontdekken. Behandel eventuele kleine probleempjes voordat ze groter worden. Enkele indicaties hiervoor zijn als er sprake is geweest van een langdurige of zeer snelle bevalling, een vacuüm verlossing of overmatige vorming van het hoofdje van de baby. Osteopaat baby Den Haag kan het baby lichaam laten ontspannen, waardoor de natuurlijke beweeglijkheid terugkomt. Bovendien wordt een postnatale controle voor mama ook sterk aanbevolen.

2. Hulp bij veelvoorkomende aandoeningen pasgeborenen

Een osteopaat baby en osteopaat kind gebruikt zeer zachte en veilige technieken, waarbij alleen met de handen wordt gewerkt. Veelvoorkomende aandoeningen bij pasgeborenen die met een osteopaat voor baby kunnen worden geholpen, zijn onder meer bij:

  • Slaapproblemen en slaapapneu.
  • Darmkrampen, waarbij de kleine (zonder aanwijsbare reden) ontroostbaar begint te huilen.
  • Voorkeurshouding: baby kijkt altijd naar dezelfde kant.
  • Rusteloze baby die voortdurend beweegt, ook tijdens de slaap.
  • Moeite met kruipen, schuift over de billen.
  • Vertraagde motoriek.
  • Osteopaat baby reflux klachten.
  • Buitensporig huilen.

3. Maak borstvoeding leuker

Het kan voorkomen dat jouw baby moeite heeft met het aanleggen of openen van haar of zijn mond, vanwege beperkingen in het gezicht of de kaak. Dit geeft problemen bij het geven van borstvoeding omdat het zuigen en slikken moeizaam verloopt. Daarnaast kunnen nekspanningen ook bijdragen aan borstvoedingsproblemen, zoals een voorkeur hebben voor eenzijdige voeding. Om deze problemen te verhelpen kan je terecht bij een osteopaat voor baby’s, waardoor borstvoeding weer een fijn en leuk moment wordt voor jullie beiden. Een osteopaat voor baby’s werkt tevens nauw samen met andere gezondheidswerkers om je te helpen.

4. Plagiocephalie: asymmetrisch afgeplatte achterkant van het hoofd

Een plagiocephalie, scheef achterhoofd, kan voorkomen door de houding van de baby tijdens de zwangerschap, of na de geboorte door een voorkeur om op één zij te liggen. Een osteopaat baby helpt jouw kleintje bij het loslaten van spanningen bij de nek en schedel, zodat de vorm van het hoofdje weer in evenwicht wordt gebracht. Een afgeplat hoofdje (plagiocephalie) of misvorming van de schedel is niet alleen een cosmetisch probleem. Uit onderzoeken blijkt dat kinderen met deze aandoening meer vatbaar zijn voor houdingsproblemen, visuele-, auditieve- en kaakproblemen. Een osteopaat baby adviseert je ook wat je thuis kunt doen om jouw pasgeborene hierbij verder te helpen.

5. Bevordering van een optimale gezondheid en ontwikkeling

Zodra een eerste probleem is opgelost, kunnen regelmatige vervolgbehandelingen bij osteopaat baby Den Haag zorgen voor blijvende gezondheid en welzijn. Door ervoor te zorgen dat het lichaam in harmonie werkt, vrij is van enige fysieke spanning, zal het beter functioneren. Mijlpalen zoals beginnen met zitten, lopen en groeispurten zijn voorbeelden van wanneer je een controlebezoek aflegt bij een gespecialiseerde osteopaat kind.

Osteopaat baby ervaringen

De osteopaat baby ervaringen zijn weerzinwekkend. Veel ouders ervaren dat hun baby een stuk rustiger is na de osteopatische behandeling. Het kan voorkomen dat de baby na de behandeling reageert door te huilen of onrustig is. Meestal verdwijnt dit weer in de loop van de dag. Hoewel een baby na een behandeling beter in zijn/haar vel zit, kan een osteopaat er niet voor zorgen dat je baby nooit meer huilt. Hoe mooi de bevalling ook was, een geboorte is een intense ervaring, waarvan jouw kleintje ook moet bijkomen. Huilen kan overigens ook een belangrijk middel zijn om deze zogenoemde geboorte shock te ontladen.

Voor alle duidelijkheid, een osteopaat behandelt geen diagnoses, maar luistert naar de klachten. De therapeut onderzoekt jouw pasgeborene en kijkt of er blokkades of bewegingsbeperkingen zijn in het lichaam, en of deze een verband kunnen hebben met de pijnklachten. Deze blokkades worden vervolgens op een zachte manier met enkel en alleen de handen losgemaakt. Het doel van de osteopaat is het evenwicht te herstellen in de structuur van het lichaam. Dit volgens het basisprincipe van de osteopathie dat de structuur de functie beïnvloedt.

Wat kan je als ouder verwachten?

Wellicht vragen jij je als ouder af wat je van een afspraak met een osteopaat baby kan verwachten. We gaan eerst met je in gesprek, luisteren naar je verhaal en stellen aanvullende vragen. Daarna starten we het onderzoek. De behandeling gebeurt heel voorzichtig en de bewegingen die de osteopaat met zijn handen maakt zijn minimaal. Als ouder(s) ben je ook gewoon aanwezig, zodat je ook ziet wat er gebeurt. Voelt de osteopaat onregelmatigheden, dan zal de therapeut deze proberen te behandelen.

Het komt vaak voor dat de baby tijdens de osteopatische behandeling begint te huilen. Dit gebeurt geregeld wanneer de osteopaat de ‘zere plek’ raakt bij de pasgeborene. Daarentegen zien we ook vaak een complete ontspanning bij baby’s. Wil je meer weten over wat je kunt verwachten van een afspraak bij een osteopatisch centrum? Neem dan gerust contact op met ons op.